Chocolade-muntkoekjes


Voor wie van "After Eight"-chocolaatjes houdt zijn deze koekjes een absolute aanrader!  Nóg meer chocolade en nóg meer munt, mmmh!!


Wat heb je hiervoor nodig?
(voor +/- 20 koekjes)

65g zachte boter
55g fijne tafelsuiker
60g bloem
40g zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels cacaopoeder
2 eetlepels melk

MUNTVULLING
1 eiwit
215g poedersuiker, gezeefd
2-3 druppels pepermuntextract (lees hieronder hoe je eraan geraakt...)

CHOCOLADEGLAZUUR
300g pure chocolade

extra: bakpapier


Aangezien ik niet mijn hele voorraad poedersuiker erdoor wou jagen (215g is echt wel veel!) heb ik alle ingrediënten gewoon door 2 gedeeld.

Eerst klop je de boter (op kamertemperatuur - ik heb de mijne heel even zacht gemaakt in de microgolfoven) en de suiker licht en romig.


Dan zeef je bloem, bakmeel en cacaopoeder en voeg je dat samen met de melk toe aan het botermengsel.  In mijn recept staat dat je dan alles met een mes moet "snijden" tot een zacht deeg.  Ik deed het echter met een spatel, leek me net iets handiger.


Vorm dan met je handen van het deeg een bal, snijd hem doormidden en rol elke helft tussen 2 vellen bakpapier met een deegroller uit tot het deeg 2 mm dik is.  Als je maar een halve hoeveelheid maakt zoals ik, dan hoef je de bal natuurlijk niet doormidden te snijden.





Het deeg moet dan even (best op een bakplaat of iets dergelijks) voor 15 minuten in de koelkast zodat het stevig wordt.  Dan mag je met een uitsteekvorm (of een glaasje) rondjes van 4 cm uitsteken.  De deegresten rol je gewoon terug uit, waarna je opnieuw rondjes maakt.  En zo verder tot al het deeg op is.

De rondjes leg je op bakpapier (of een siliconen bakmatje) op een bakplaat en bak je in 10 minuutjes stevig in een op 180°C voorverwarmde oven.  Zeker niet langer want dan verbranden de dunste koekjes (Jaja, ik spreek dus uit ervaring!!  Maar mijn dunste koekjes waren dan ook wel dunner dan 2 mm!).


Ondertussen kan je aan de muntvulling beginnen: doe het eiwit in een schone, droge kom.  Ik heb mijn eiwit trouwens even afgemeten om er daarna netjes de helft van te kunnen gebruiken.
Klop de poedersuiker er met kleine beetjes bij (zeker niet in 1x!) met een mixer op de laagste stand.  Je krijgt dan een deegachtige massa. 


Dan kneed je de poedersuiker er nog beter door tot het mengsel niet meer kleeft.  Ik deed dit eigenlijk gewoon door er met een lepel in te drukken.  Tot slot voeg je het pepermuntextract toe en kneed je dat er ook door.

Maar hoe kom je nu aan dat pepermuntextract?  Wel, je vraagt gewoon bij de apotheker om een klein druppelflesje te vullen.  Ze kijken je dan meestal erg vreemd aan (ik deed dit reeds meermaals, bij verschillende apothekers... als vulling van muntpralines) en willen natuurlijk weten wat je ermee van plan bent... Maar je krijgt uiteraard zonder problemen een flesje mee!  Opgelet: het is wel vrij kostelijk... Ik geloof dat ik de laatste keer 11 euro betaalde voor mijn kleine flesje.  En kijk uit: het is een zéér sterk goedje!  Enkele druppeltjes volstaan echt wel voor een ware smaakexplosie!


Daarna moet je zogezegd een balletje maken van 1 theelepel muntvulling en dat op de binnenkant van een koekje leggen.  Maar mijn "deeg" was denk ik toch nog iets te plakkerig om er echt een bal van te rollen.  Ik "smeerde" de vulling dus in een hoopje op het koekje... Voor alles een oplossing, nietwaar?
Je drukt er een ander koekje op zodat de vulling zich mooi tussen de koekjes verdeelt en je laat de vulling even opstijven.


Als je mooi doorwerkt is er geen probleem, maar als je b.v. even iets anders moet gaan doen, kan je de kom met muntvulling best even afdekken om te voorkomen dat het mengsel opstijft.

Tenslotte moet je nog zorgen voor het lekkere chocoladelaagje aan de buitenkant... Zeer simpel: gewoon de chocolade au bain marie smelten.  Ik doe dit steeds met een kleine kookpot met een bodempje water op het vuur met daarop een roestvrij stalen kom met mijn chocolade erin.  Gewoon het water laten koken en wachten tot de chocolade gesmolten is.  Als je mooie glanzende chocolade wil, kan je best de kom al van het vuur halen voor al de chocolade gesmolten is.  De niet gesmolten chocolade roer je er dan door tot hij verdwenen is.

Chocolade op de perfecte temperatuur brengen om hem perfect glanzend te maken noemt men trouwens "tempereren", maar daarover schrijf ik nog wel eens een stukje.


Nu dien je de koekjes nog door de iets afgekoelde chocolade te halen en op een rooster of op een vel bakpapier te leggen.  In mijn recept zegt men dat je de koekjes aan een vork moet prikken, maar dat leek me niet erg praktisch... Ik legde de koekjes telkens volledig in de chocolade, draaide ze om met een pralinevorkje (kan ook wel met een gewone vork of met een lepel) en liet ze nog even uitlekken op een spiraalvormig pralinevorkje (wat ook perfect kan op een gewone vork).




Laat eventuele overschot van gesmolten chocolade trouwens niet verloren gaan.  Je kan er b.v. andere koekjes in dopen, ... Of je vult er zoals ik pralinevormpjes mee en laat de chocolaatjes opstijven in de koelkast.  Als je geen pralinevormpjes in huis hebt kan je b.v. vormpjes voor ijsblokjes gebruiken!


En dan komt nu het allermoeilijkste: wachten tot de chocolade volledig terug is opgesteven alvorens je je tanden zet in een heerlijk met munt gevuld koekje!  Smakelijk!!




Uit het boek:

Reacties

  1. De koekjes zijn lekker :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoy eva,

    ga ik zeker eens proberen
    ziet er lekker uit met al die munt
    :-) ;-)
    jul

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts