Kipfricassee met raapjes, wortelen, erwtjes en champignons onder een bladerdeegkorstje

Fricassee (of ragout) is een gerecht met in blokjes gesneden vlees dat samen met groenten in saus wordt gestoofd. Meestal wordt het gemaakt met kalfsvlees of met kip. Goed, tot daar de theorie... Nu wordt het tijd om jullie te vertellen hoe overheerlijk deze versie van het gerecht is!
Het was eigenlijk de eerste keer dat ik iets met raapjes maakte, maar het zal alvast niet de laatste keer zijn. Ze passen uitstekend bij de fricassee en geven hem een hele lekkere en originele toets. Zeker uitproberen!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

150g wortelen
ongeveer 250g raapjes / meiknolletjes (zie hieronder voor een foto), als je dat niet zou vinden kan je eventueel koolrabi nemen
300g kipfilet
1/2 theelepel zwarte peper (gemalen of eventueel korrels)
1 laurierblaadje
peper en zout
75g diepvrieserwten
1/2 ui
200g champignons
60g koude (goede) boter
1 rol bladerdeeg (koelvak in de supermarkt)
50 ml slagroom
1 zakje (van 30g) hollandaisesauspoeder
1 citroen (1 eetlepel citroensap nodig)
1 ei

Schil de wortelen en snijd ze in schijfjes. Snijd van de raapjes beide uiteinden eraf, schil ze en snijd ze in blokjes. Je mag beide groenten bij elkaar in een kom doen. Ze moeten straks immers gelijktijdig in de kookpot.


Giet in een kookpot (die je kan afsluiten met een deksel) 400 ml water en voeg daaraan de zwarte peper (mag wat minder dan 1/2 theelepel zijn als je gemalen peper neemt... anders wordt het wel erg pikant!), 1/2 theelepel zout en het laurierblaadje toe. Leg ook de kipfilets in de pot en breng alles aan de kook. Voeg de wortel en de raapjes toe en laat het geheel afgedekt 12 tot 15 minuten op een laag vuur koken.


Pel en snipper ondertussen de (halve) ui.
Borstel de champignons schoon en snijd de steeltjes eraf. Halveer de kleintjes + snijd de grotere in vieren. Let op: was ze NIET met water want dan slorpen ze te veel vocht op en dan worden ze taai. Je dient ze schoon te maken met een champignonborsteltje of met b.v. een velletje keukenpapier.


Als de kip en de groenten een kwartiertje gekookt hebben, dan voeg je er de diepvrieserwten nog aan toe en warm je ze even mee op (hoeft niet lang te zijn!).
Giet dan de groenten + het vlees af door een zeef / vergiet en vang de bouillon (het water) op in een schaal. Verwijder het laurierblaadje. Zet de bouillon en de groenten + kip even aan de kant.


Verhit dan wat boter in een pan en bak de champignons kort rondom. Laat de ui een (klein) minuutje mee bakken. Je kan het mengsel kruiden met peper en zout, maar ik deed dit bewust niet omdat ik vond dat de bouillon al heel erg sterk gekruid was.


Giet 200 ml van de bouillon + de slagroom in een kookpotje. Roer het sauspoeder erdoorheen en breng het geheel aan de kook. Laat het maximum 1 minuut doorkoken en neem het dan van het vuur. Roer meteen de boter (in blokjes) erdoor tot deze gesmolten is. Breng op smaak met het citroensap.


Snijd de kip in blokjes en leg deze in een ovenschaal. Leg de groenten erbij. Voeg ook de champignonmengeling en de saus toe.


Verwarm ondertussen de oven al voor op 200°C.

Splits het eitje. Kluts de dooier met een eetlepel water.

Strijk de randen van de ovenschaal in met het eiwit. Zo zal het bladerdeeg niet te erg aan de randen kleven.
Rol het bladerdeeg nog een beetje uit en leg het zo strak mogelijk over de ovenschaal. Snijd de overtollige randen eraf. Als je wil kan je hieruit bloemetjes of iets dergelijks steken en die bovenop het bladerdeegdeksel leggen. Uiteraard is dit niet noodzakelijk, maar het geeft natuurlijk wel een mooi resultaat.


 Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg zodat het niet bol komt te staan in de oven.
Strijk tenslotte het deeg nog helemaal in met de geklutste eidooier (met water erbij).


Bak het geheel zo'n 20-25 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.

SMAKELIJK!!!


(receptje uit het maandblad 'Koken en genieten')

Reacties

Populaire posts