aardappel-gehaktspiesjes met fetadip

Krielaardappeltjes, gehakt, provençaalse kruiden en een dip op basis van yoghurt en fetakaas... Hoe kan zo'n hapje nu slecht zijn? Ze zijn niet alleen overheerlijk; deze lekkernijtjes zijn bovendien ook leuk om te presenteren. Waar wacht je eigenlijk nog op? ;)


Dit heb je nodig:
(voor 10 spiesjes)

1/2 (of iets minder) oud broodje of 2 sneetjes brood
5 kleine krielaardappels
3 eetlepels olijfolie
1/2 kleine ui
200g gemengd gehakt
1/2 ei (+/- 20g van een geklutst eitje nemen)
1 theelepel mosterd
1/2 teentje knoflook
50g fetakaas
1 eetlepel mayonaise
100 ml volle yoghurt
2 eetlepels gedroogde provençaalse kruiden
snuifje grof zeezout
zout en peper
10 blaadjes basilicum ter decoratie

EXTRA: 10 spiesjes

Verwarm al meteen de oven voor op 175°C.

Week het stukje brood in wat water.
Was de aardappels en snijd ze in de lengte doormidden. Bestrijk een bakplaat (met daarop een bakmatje of een vel bakpapier) met 1,5 eetlepel olie en bestrooi ze met grof zeezout en met 1 eetlepel provençaalse kruiden. Leg de aardappels hierop met de vlakke kant naar beneden en bak ze 40 minuten in de voorverwarmde oven.

 
 
Pel en snipper ondertussen de ui. Een groentenmolentje is hierbij zeer handig.
Knijp het brood goed uit.
Meng dan het gehakt met de uisnippers, het brood, het halve ei, de mosterd, 1 eetlepel provençaalse kruiden en een snuifje zout en peper.
 
Het mengen gaat goed met een een vork of gewoon met je handen.
 
Rol dan 10 balletjes van het gehakt. Met vochtige handen gaat dit het best. Druk de balletjes stevig aan zodat ze niet gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen.
 

 

Verhit 1 à 2 eetlepels olie in een pan en bak de balletjes zo'n 8 minuten rondom. Draai ze voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen.

 
Snipper voor de dip eerst de knoflook. Dat doe je met een knoflookpers of je snijdt de knoflook gewoon erg fijn. Verbrokkel de feta tussen je vingers (of met een vork) en meng hem met de yoghurt, de mayonaise en de knoflook. Breng de dip op smaak met flink wat peper en zout.
 
 

 
Prik de gehaktballen op de aardappels, overgiet ze met de fetadip en garneer elk hapje met een basilicumblaadje. Je kan de hapjes lauw of op kamertemperatuur eten.
 
 

 
(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')

Reacties

Populaire posts