Gehaktballen met een mozzarellahartje in verse tomatensaus

Op mijn blog verscheen eerder al eens een receptje van gehaktballen met binnenin een eitje. Heerlijk! Maar dat zijn deze gehaktballen zéker ook... En die saus, mmm! De verse tomaten, de peterselie en de kappertjes... fantastische combinatie en dus voor herhaling vatbaar!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

1 kg tomaten (ja, dat is best veel maar echt wel nodig)
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel tomatenpuree
zout en peper
snuifje suiker
1 sneetje (oud) brood of een stukje stokbrood
65 g mozzarella
250g gemengd gehakt (of rundergehakt als je het gezonder wil houden)
1/2 ei (eitje klutsen en de helft nemen)
1 eetlepel kappertjes
een goed handjevol verse peterselie

Verwijder allereerst het velletje van de tomaten. Dat doe je als volgt: het steeltje snijd je eruit en aan de andere kant snijd je de tomaat kruislings in. Je dompelt ze onder in kokend water voor een half minuutje en je houdt ze daarna even onder koud stromend water. Het velletje kan je er nu zo afpellen.

Snijd de tomaten in partjes, verwijder de pitten en snijd ze vervolgens in blokjes. (de tomaten, niet de pitten, hihi ;))


Pel en snipper de ui en de knoflook. Voor een ui gebruik ik steeds een groentenmolentje... erg handig!
Verhit dan een eetlepel olie in een grote pan* en fruit daarin al roerend 1/2 ui en al de knoflook gedurende een minuut ongeveer. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg de tomaten toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout en met een snuifje suiker.

* Neem een pan waarop een deksel past, want dat heb je later in dit recept nog nodig.


Breng het tomatenmengsel op een laag vuur aan de kook en laat het zo'n 35 à 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer er af en toe eens door.

Ondertussen maak je de gehaktballen. Laat hiervoor eerst het stukje brood even weken in wat water en knijp het dan goed uit. Snijd de mozzarella in 4 blokjes.

Voeg dan in een schaal het uitgeknepen brood, de overige 1/2 ui en het 1/2 ei (ik nam een zeer klein volledig ei) bij het gehakt. Kruid met wat peper en eventueel zout.

Vorm met lichtjes vochtige handen 4 grote ballen van het gehakt en druk in het midden van elke bal een stukje mozzarella. Zorg ervoor dat de mozzarella volledig vanbinnen komt te zitten.


Verhit een eetlepel olie in een pan en braad de gehaktballen hierin op hoog vuur aan alle kanten aan. Draai ze voorzichtig om want erg stevig zijn ze niet. Neem ze weer uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Leg ze daarna in de pan bovenop de tomatensaus en gaar ze afgedekt nog 15 minuten.


Hak de peterselie fijn.
Roer de kappertjes door de saus en laat ze heel even mee opwarmen. Kruid de saus indien gewenst nog wat bij met zout en peper.

Verdeel de gehaktballen met de saus over de borden en bestrooi dit met peterselie.
Smakelijk!


(receptje uit het maandblad 'Koken & Genieten' - augustus 2013, pagina 8)

Reacties

Populaire posts