Moussaka met Griekse yoghurt-topping

Een tijdje geleden postte ik hier al een heel geslaagd moussaka-recept, maar deze bereidingswijze met Griekse yoghurt-topping kon ik jullie toch ook niet onthouden. Zo lekker! Je staat wel even in de keuken, maar waarom maak je hem niet meteen voor twee dagen? Je zal er zeker geen spijt van hebben!


Dit heb je nodig:
(voor 6 personen)

850 g gemengd gehakt (varken-kalf)
2 grote aubergines (of 2 courgettes of eentje van elk)
1 grote ui
600 g aardappelen
2 handjesvol verse peterselie
2 teentje knoflook
1/2 theelepel oregano (vers of gedroogd)
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 laurierblaadje
125 ml witte wijn
500 g tomatenpassata (in fles of brik te vinden in de supermarkt, bijvoorbeeld van merk Elvea)
peper en zout

voor de yoghurttopping:
2 eieren
1 eetlepel maiszetmeel (Maizena)
300 g Griekse yoghurt
50 g geraspte parmezaan

Snijd de aubergines / courgettes in de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Je hoeft ze niet eerst te schillen. Leg de plakken op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Het zout zorgt ervoor dat het vocht uit de groenten komt. Laat een halfuur rusten.


Pel en hak ondertussen de ui fijn, verwarm wat olijfolie in een grote pan en fruit de ui hier al roerend enkele minuten in. Pel en hak of pers de knoflook en snijd of knip de peterselie fijn en voeg deze allebei toe aan de ui. Voeg ook het gehakt toe en bak het al roerend rul.

Roer het kaneelpoeder en de oregano erdoor en voeg het laurierblaadje toe. Bestrooi met peper en een beetje zout en schenk de wijn en de tomatenpassata erbij. Schep alles goed door elkaar. Let op: zorg ervoor dat het laurierblaadje niet breekt terwijl je roert (anders kost het je achteraf moeite om alle stukjes terug te vinden...). Laat het mengsel een halfuur onafgedekt pruttelen.



Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Roerbak ze enkele minuten in olijfolie (in een tweede pan). Schep ze dan op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Laat uitlekken. Laat de pan nog even staan. Die heb je nog nodig.


Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Dep de aubergines / courgettes droog en bak ze in dezelfde pan als de aardappelen. (in enkele keren)

Neem een schaaltje en roer daarin de yoghurt, de eieren, de parmezaan en het maiszetmeel goed door elkaar.

Leg een derde van de aubergines / courgettes in een beboterde ovenschaal (of twee ovenschalen), leg daarop de helft van de aardappelen en de helft van de saus (eerst nog het laurierblaadje verwijderen!). Leg dan weer een laagje groenten, aardappelen en saus en eindig met een laag aubergines / courgettes. Schep daarop het yoghurtmengsel en bestrooi dit met oregano en kaneelpoeder.



Zet de moussaka 45 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven, tot de toplaag goudbruin wordt.

Smakelijk!!!


(gebaseerd op een recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts